Vanliga frågor om zonterapi

HUR GÅR EN BEHANDLING TILL?
Första gången pratar vi om vad som ska behandlas, vad du vill uppnå. Under själva behandlingen stimulerar vi fötterna eller ansikte med tryck och massage. Fötter, ansikte, öron och resten av kroppen består av reflexzoner, nerver, blodkärl och energipunkter. Det är dessa punkter och zoner som stimuleras för att aktivera kroppens egen stärkande och självläkande förmåga. Samma principer gäller för öronakupunktur. Ibland fokuserar vi på enskilda symptomområden, ibland jobbar vi det allmänna välbefinnandet, med helheten. Det beror på syftet. Och på orsaken; den sitter inte alltid på samma ställe som symptomen.

 

FINNS HELA KROPPEN UNDER FOTEN?
Ja, det kan man säga. Kroppen är en helhet, inte lösa delar. Alla delar av kroppen hänger ihop med, och påverkas av alla delar. Så när vi trycker under foten, i ansiktet eller i örat så kan vi adressera specifika organ och kroppsdelar, till exempel en lever eller ett knä. Ibland känner den behandlade direkt vilken del av kroppen vi arbetar med. Ibland kommer det först efteråt, till exempel en stelhet i den del av ryggen vi arbetat extra mycket på.

 

HJÄLPER ZONTERAPI MOT ALLT?
Nej, det finns inget som hjälper mot allt. Men det finns å andra sidan egentligen inga begränsningar. Zonterapi och akupunktur fungerar holistiskt, enkelt uttryckt så går det ut på att stärka och hela människan istället för att bota sjukdomar. Behandlingen stärker immunförsvar, balanserar kroppens funktioner och stärker immunförsvaret. Visst kan vi fokusera på en öm rygg eller en allergi, men det gör vi genom att stärka flera delar av kropp och själ. Många gånger blir våra patienter besvärsfria där andra behandlingar gått bet. Så generellt kan man arbeta med de allra flesta åkommor, men alla människor, deras åkommor och deras livssituationer är olika. För många fungerar zonterapi utmärkt. Men ibland måste vi hänvisa till läkarvård eller andra behandlingar.

 

KAN DU KÄNNA UNDER FÖTTERNA HUR JAG MÅR?
De flesta krämpor lämnar spår i såväl fötter som ansikte och öron. Hårdhet, mjukhet, fukt, rodnad, blekhet, ojämnhet och smärta är ofta indikationer på obalans eller inflammation av något slag. Men precis som hos doktorn ställs diagnos lika mycket utifrån vad du berättar muntligt. Vi lägger samman det du säger med vad vi hittar. Visst händer det vi hittar krämpor som vi inte visste fanns (ibland som inte kunden visste fanns heller), men syftet är alltid att hjälpas åt för bästa resultat.

 

GÖR DET ONT?
Ja, ibland, men det varierar. Men myten att zonterapi ska göra ont för att ha effekt är inte sann. Smärta förekommer som en indikation på obalanser eller inflammationer. Vanligt är att vissa punkter ömmar första behandlingen för att sedan bli successivt bättre i takt med att kroppen läker.

Generellt är det skillnad på olika typer av behandling; att lugna ner och lindra processer i kroppen kräver mjukare och lugnare behandling än att sätta igång processer.

 

JAG ÄR JÄTTEKITTLIG. KAN JAG FÅ BEHANDLING UNDER FÖTTERNA?
Jajamen. De flesta känner inte av sin kittlighet under behandlingen. Dels för att behandlingen är avslappnande, och dels för att vi arbetar med fasta grepp och tydliga rörelser.

 

VEM SKA INTE HA ZONTERAPI?
Den som har feber. Då har kroppen fullt upp ändå. Zonterapi är egentligen inte skadligt för någon, men det finns lagar som sätter vissa gränser, till exempel för vissa sjukdomar som man inte får direkt behandla. Cancer, epilepsi och diabetes, till exempel. Lagen sätter också en åldersgräns på 8 år. Den här lagstiftningen har egentligen inget med just zonterapi att göra utan är en generell gränsdragning för alla alternativa behandlingsformer.

 

HUR MÅNGA BEHANDLINGAR BEHÖVS?
Det beror helt på orsaken till behandlingen, och på hur bra man vill må. Många känner skillnad redan efter en behandling, andra behöver längre tid. Somliga nöjer sig med att slippa t ex smärtan i ryggen, medan andra vill komma åt orsaken till problemet för att hindra att det kommer igen. Många kommer också i förebyggande syfte, eller för att upprätthålla ett välbefinnande, ungefär som att man servar sin bil kontinuerligt.

 

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD MELLAN ANSIKTSZONTERAPI OCH ZONTERAPI PÅ FÖTTERNA?
Den stora skillnaden är förstås att vi stimulerar zoner och punkter i ansiktet respektive på fötterna. Men känslan och effekterna kan variera. Ansiktszonterapin arbetar på ansiktets kranialnerver och nära hjärnan och har stark inverkan på nervsystemet, vilket ibland ”rör upp känslor”, men behandlingen är samtidigt väldigt lugnande. Många upplever fotzonterapin som mer fysisk. I stort är det en smaksak vilket man väljer. Många uppskattar känslan av djup avslappning efter ansiktszonterapi, medan andra tycker om att fötterna ”känns som bomull” efter behandlingen.

/

1 Comment

  • Reply
    Annie Karlsson
    29 oktober, 2019 at 13:35

    Är det ok att få behandling för hjärtat äter hjärtmedicin.

Leave a Reply