Föreläsningar

Oavsett om det är en homo sapiens som behöver få koll på sin arbetsmiljö, ta det lugnare, få opp farten, bli friskare, träna klokare eller bara må lite bättre, är utgångspunkten densamma: Det som händer i fötterna händer i kroppen. Det är grunden när jag föreläser. Från fötterna rör vi oss igenom kroppen ock hälsan på en homo sapiens.

Varför fötter? Man kan se det som en metafor, en kroppsdel vi tar dåligt hand om, som vi stänger in ock låser fast, en kroppsdel med massor av inneboende, men oanvänd, rörlighet ock kraft. Precis som vi själva. Vi kan förändra vår hälsa, vår vardag, vårt arbete, vår träning med ganska enkla medel. Allt börjar med att känna efter. Ock att ha utrymme att vifta på tårna.

föreläsning om fötterOlika ämnen jag pratar om:

 • Fötter. Hur kan du hjälpa dina fötter? Ock hur kan dina fötter hjäpa dig att må bättre? Fötter är en del av kroppen, med samma blodcirkulation, lymfsystem ock nervsystem
  om resten av kroppen. Allt du gör påverkar fötterna. Ock fötterna påverkar hela dig. Så varför går vi inte mer barfota? Ock varför är det skadligt med skor?
 • Stress. Vad är stress? Vad händer i kroppen när vi stressar? Finns det positiv stress? Hur vet jag att jag är stressad? Varför hjälper inte andningsövningarna? Ock vad är det egentligen som stressar mig? Stress är vår tids största hälsobomb. Ändå driver vi på ännu hårdare. För vems skull? Ock vad blir egentligen bättre? Kan jag prestera mer genom att stressa mindre?
 • Rörelse. Allt är rörelse. Liv är rörelse. Till ock med att sitta eller stå är rörföreläsning-rörelseelse. När vi försöker blockera rörelse (t ex genom ergonomiska stolar, plana golv eller passformade skor) stoppar vi
  kroppen naturliga rörlighet på samma sätt som en vågbrytare krossar den annalkande vågens rullande rörelse. Mer rörelse ger bättre hälsa. Mycket av det vi kallar ”ålderskrämpor” är inget annat än stelhet, spänningar ock blockeringar, ofta förstärkta av stress. Hur får du tillbaka rörelsen i ditt liv?
 • Träning. Måste man träna? Träning är, motsägelsefullt nog, inte detsamma som rörelse. Ock träning är per definition inte hälsosamt. Mycket modern träning är statisk istället för rörlig. Att träna muskler utan att träna nervsystemet kan t o m göra oss mindre rörliga. Ock att stressa för att hinna i tid till yogan är inte särskilt produktivt. Så när de säger att träning är bra, kan det vara värdefullt att fundera på: bra för vad?
 • Föreläsning-graphic-recording

  Att känna efter. Hur aktiverar jag det sensomotoriska systemet? Hur blir jag mer medveten om hur min kropp gör det den gör, så att jag kan ändra på det? Genom att följa instruktioner? Eller genom att känna efter? Hinner jag känna efter om jag stressar. Ock om inte, hur kan jag veta om jag stressar, ifall jag inte hinner känna efter?

Vi sätter ihop ock anpassar föreläsningen efter önskemål ock förutsättningar. Eller utvecklar det till ett långsiktigt hälsoarbete. Hur kan vi till exempel få din arbetsplats hälsosammare, friskare, gladare ock effektivare?

Hör av dig så tar vi en kaffe ock pratar om saken!

/