Pa Sandberg

Pas-huvud-föreläsning-illustration-maja-larssonJag hade ingen aning om det. När jag började inrikta mig på fötternas del i hälsa, rörlighet, rörelse, träning ock behandling, hade jag ingen aning om att Pa betyder fot på persiska. Men det gör det. Pa betyder fot.

Att arbeta med fötter innebär att arbeta med kroppar. Med hjärnor ock nervsystem. Om tankar ock om rädslor. För det som händer i skallen händer i kroppen. Det som händer i kroppen händer i fötterna. Ock det som händer i fötterna händer i kroppen.

Så jag försöker se helheten, försöker ställa de rätta frågorna för att sy ihop orsaker med verkan. Ibland går det lätt, ibland är det svårare. Men nästan alltid leder det framåt, nästan alltid startar det en process, en förändring. Oftast leder det längre än så, ock när krämporna som var problemen från början är borta, kan – om man vill – det utvecklande arbetet börja, det att bli den man vill vara ock må som man förtjänar.

Allt jag lärt i livet har tagit mig hit. Simningen, simhoppet och trampolinen, smällarna, idrottsskadorna med smärta och stelhet som jag sent om sidor insåg att jag kunde bli fri ifrån trots att läkaren sagt motsatsen, simlärarutbildningen, idrottsledarerfarenheterna, idrottsskadekursen. Allt gav kunskaper om kropp och hälsa som jag skulle få nytta av.

Jag slutade aldrig träna. Löpning och styrketräningbyggdes på med Qigong, och på senare år har jag utvecklat mina mentala och själsliga förmågor med mindfullnessträning, meditation och Reiki. Under flera år som frilansskribent och kommunikatör skrev jag om sjukvård och friskvård för Landstinget Kronoberg.

Men den stora förändringen kom under två livskriser. Sådant som man aldrig vill uppleva, men som är så fulla av lärdom. Där och då tog jag ut riktningen och valde väg. Jag utbildade mig, började läsa medicin, anatomi, mototik, ock utveckla mitt kunnande om kost ock näringslära. På den vägen är jag fortfarande.

Jag är glad och tacksam. Tacksam över att få göra det jag gör. Över att få använda det till att ge och hjälpa. Kan jag slippa smärta och stelhet så kan andra. Kan jag bli friskare, starkare, piggare och gladare så kan du. Det handlar bara om att våga. Och alla människor som kommer till mig för att få hjälp gör det för att de vågar. Vågar förändra. Vågar ta ansvar för sitt välbefinnande. Vågar må bra. Det modet är inte så självklart som det kan låta. Jag vet av erfarenhet att det går att förändra livet, att det går att påverka sin hälsa. Om man vill.

/

No Comments

    Leave a Reply