fotarbete fötter zonterapi

Släpp foten fri

fotrot-zonterapi-illustration-maja-larsson

”När man går barfota är det ungefär som att vara ett träd (bortsett från att ett träd inte rör sig). Rötterna är ju egentligen inte en del av jorden, men de sätter ju sig där för att de behöver jorden, och de fungerar bra tillsammans, rötterna och jorden. Samma sak med fötter. De är inte en del av jorden, men de fungerar tillsammans.”…skrev han, 12-årige Edvin Larsson Scott. Han älskar att gå barfota. Ock han har starka fötter. 

fotrot-zonterapi-illustration-maja-larssonKopplingen mellan zonterapi ock att vara barfota, eller framförallt att vara snäll mot sina fötter i vardagen, blir bara mer ock mer intressant. Ju mer jag lär mig om anatomi, fysiologi, neurologi, blodförsörjning, kroppens energier, hälsa ock ohälsa, desto tydligare blir sambanden. Desto tydligare blir det som är själva grunden för zonterapi, att det som händer i kroppen också händer i fötterna.

Kan du känna det i fötterna?
Sitter du mycket?” frågade jag en förstagångspatient för nån vecka sen. ”Ja”, svarade han ock tittade upp förvånat. ”Kan du känna det i fötterna?” Ock det kan jag ju på sätt ock vis, på samma sätt som jag brukar kunna hitta magproblem, knäskador ock allergier. Ock det är inte så konstigt som det verkar. Kroppen sitter ihop, som bekant. Det som händer i kroppen händer också i fötterna.

Men det omvända är det som egentligen är intressant: vad man kan göra åt det. Likaväl som att det som händer i kroppen händer i fötterna, så gäller det motsatta: Det som händer i fötterna händer i kroppen. Så när folk går ifrån behandlingen ock tycker att fötterna känns varmare, mer levande eller som bomull, eller vad dom nu känner, så på påverkar det inte bara fötterna. Det förändrar märkbart saker i kroppen, till exempel i onda knän ock allergiska näsor.

Som att vara gipsad
Det är därför jag så ofta uppmuntrar folk som kommer till mig att gå barfota, att göra fotgymnastik, ock att känna efter. Vi behöver träna upp muskler ock nerver i fötterna. Att använda skor hela dagarna är som att gå med gipsad fot; fotens förmågor förtvinar ock vi får dålig kontakt med fötterna. Ock fötterna förlorar kontakten med underlaget.

Ock det var därför jag ock Edvin lyssnade på Anders Nordstöms ock Art of runnings föredrag ”släpp foten fri” igår. Fler övningar, några aha-upplevelser om zonterapeutens löpteknik ock påminnelsen om att man inte blir färdiglärd. En del av er som går hos mig kommer nog att bli varse.

Att släppa foten fri, ja. Att gå eller springa barfota är ingen riktad symtombehandling som zonterapi kan vara, men det kan vara hälsosamt, stärkande ock förebyggande. För fötterna. Ock för hela kroppen.

Ursäkta tjatet. Men det som händer i fötterna händer i kroppen.

/

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  anna
  10 januari, 2016 at 12:01

  Intressant. Jag går barfota så ofta jag kan. Även på grus. Mina favoritskor är tofflor med mjuka piggar inuti så fötterna lixom får leva och känna flexibelt underlag. När jag jobbar står jag ofta på en spikmatta eller balansbräda. Blir pigg i huvet av det! . Varierar mycket. Har inte dina kunskaper. Har bara känt att jag mår bra av detta.

  • Reply
   pa
   10 januari, 2016 at 14:06

   Vet du vad, att känna efter som du gör är viktigare än kunskap. Fortsätt känn efter. Ock fortsätt göra det som känns bra.

Leave a Reply