detox hälsa välbefinnande

Den förhatliga hälsotrenden

Mat-illustration-maja-larsson

Okej, jag vet. Jag bloggar för, inte emot. Men ibland får man göra undantag. Som när tidningskolumnisten hoppar, inte ens i galen tunna, hon missar båda ock landar i gyttjan bredvid. För. Att ha åsikter är en sak. Men att sprida sin sura galla med så blöta fötter så att nästan allt blir tvärfel, det bör inte stå oemotsagt.

Så här börjar det:

”Hon tittar på mig som att jag just sagt att jag injicerar uran. ’Jaha så du detoxar ingenting alltså?’. Befinner mig av någon ytterst oklar anledning på ett event för hälsa och ’wellness’. Här är det rawfood som gäller. Sockerfritt, kolhydratsfritt, inte ett elakt e-ämne i sikte. Och jag mår illa.”

Redan här bör man ju dra öronen åt sig. Att, uppenbarligen extremt lättäcklad, befinna sig på fel plats utan att veta varför man är där bådar inte gott för resten av texten.

”Det är väl himla bra att fler inspireras till att äta mer medvetet, mer ekologiskt och vegetariskt. Olika folkhälsorapporter ser ju inte direkt upplyftande ut. Vi käkar såpass mycket kött att säg 20 procent vore nog. Vi rör på oss för lite. Vi lagar allt mindre käk utan halv- eller helfabrikat. Så i grund och botten är ju hälsa och klämkäck wellness en vettig tanke. En välkommen trend.”

Egentligen det enda stycket som verkar skrivet med någorlunda klarsynthet. Ock att hälsa ock wellness framstår som klämkäckt på en hälsomässa är väl ganska självklart. Allt blir klämkäckt på mässor. Klämkäckt ock onyanserat. Det är liksom själva grejen med mässor.

Mat-illustration-maja-larsson”Synd då att den tycks ha ockuperats av maniska förbudstokar som kollar snett på alla som trycker en pizza under njutningsfull andäktighet. Att det så lätt slår över i osund besatthet av att leva sunt. Exempel: bekant vägrar sina ungar lördagsgodis. I stället ger hen kidsen sockerfria och fiberrika rawfood-bollar. Tacobuffén på fredagsmyset är utbytt mot sallad. Fräsch råkost och nyttiga bönröror. Kalla mig gärna konservativ men ge fan i njuteriet! Lär inte barn att vissa livsmedel är lika med livsfara. Det är bara sjukligt.” 

Slut på klarsyntheten. Njutning måste tydligen vara detsamma som onyttigt? Skribenten kan kolla igenom vilken bokrea som helst. Där dräller av böcker med nyttigt OCK gott käk. Den osunda besattheten är i vår vardag, den som består av fikabröd, näringsfattig bukfylla av mjöl, lördagsgodis, mellis, snabbmat i en lista som kan göras hur lång som helst. Eftersom skribenten snart kommer att drista sig till att hänvisa till forskning så kan vi, i konsekvensens namn, konstatera att det stora hälso- ock sjukvårdsproblemen beror på osund besatthet, ja, men knappast av sunt leverne. Det är motsatsen som kostar enorma mängder lidande, död ock pengar. Så att framhålla vissa livsmedels farlighet är inte sjukligt. Det är ärligt. Maniska tokar, dessvärre, är inget att göra åt. Dom finns överallt, inom alla åsiktsriktningar. Till ock med på Metro.

”Tror du vi blir lyckligare av massa oskrivna regler kring mat och hälsa? Regler där vi lär oss känna skuld och ångest. Där vi ska tvinga på oss själva och andra äcklig råkost som njutning en fredagkväll. Intala oss att det är lika gott som ett krispigt tacoskal med krämig ostsås. En livssyn där några kilos övervikt ses på som en smärre katastrof. Där nitiska töntar arrangerar sockerfria barnkalas. Jag vill inte leva i den samtiden. Jag vill inte behöva svara på idiotiska frågor om huruvida jag ’detoxar’ eller inte.”

Svaret på första frågan är nog dessvärre ja. Rent kemiskt verkar det faktiskt vara så. Om vi följer dem, vill säga. Att somliga får dåligt samvete för sina taskiga vanor kan knappast vara hälsoivrarnas fel. Ock det där med att det det nyttiga per definition är äckligt är väl kanske mer en signal om att skribenten borde låta någon annan sköta matlagningen. När ett barnkalas måste måste MÅSTE digna av socker, där allt annat är onormalt eller, vad var det hon skrev… sjukt? Då har vi knarkat ner oss rejält.

”Det som provocerar mig mest är nog att alla de här detox-typerna, vuxna människor tycks sakna all form av kritiskt tänkande. För det går inte att rena kroppen med juice. Det går inte att ’detoxa’ sig genom att dricka örtteer och yoga baklänges. Enskilda individer kanske mår bättre av att dra ner på vissa grejer, absolut. Men att kalla att svälta sig själv genom att leva på grönsaksjuice en vecka för att ”rena kroppen” är bara ett enda stort båg. Kolla vilken vettig medicinsk forskning som helst.”

Oj, nu rör det ihop sig. Vilken vettig forskning som helst? Låter som det finns massor. Det gör det inte. Att vi inte renar oss genom att dricka detoxdricka ock i övrigt käka som vanligt, finns det mig veterligen bara en forskning om. Huruvida den är vettig känner jag inte till, men resultatet låter rimligt. Att fasta är något helt annat. Ock där är forskningen både bristfällig ock oenig. Man ska vara försiktig med vad man hänvisar till ock vad man kallar sanning.

”Jag vill inte ha det här anala förbudstramset där man inte får käka en pizza eller ta en cigg ifred. Det räcker nu. Rulla era förbannade rawfood-bollar bäst ni vill, men ge inte mig onda ögat när jag unnar min unge glass och chokladsås till frukost en lördag. Det ska nog bli bra folk av oss allihop, oavsett. Och luften, den vi som inte bor på vischan andas dagligen förtar nog den påstådda effekten av varenda juicedetox i världen.”

Jag tror skribenten ser spöken. Allvarligt talat, jag lever med mina mått mätt sunt, jag fastar regelbundet (ock jävlar så bra jag mår! Båg? Inte en chans), umgås med likasinnade ock olikasainnade ock har hälsa som arbete. Inte ens jag möter dessa horder av förbudsivrare. Jag tror inte heller på det maniska. Min övertygelse är att förändring ska ske ett steg i taget för att vara hållbar. Men att förändring behövs är det faktiskt ingen tvekan om. Då hyser jag absolut större respekt för dem som på olika sätt försöker. Jag tycker inte alla sätt är bra. Men alla sätt är bättre än att spjärna emot ock styvnackat hävda sin rätt till sina dåliga ock, ja, farliga vanor.

”Matnitiska föräldrar som projicerar skiten på sina barn. Slappna av, njut, hitta rimlig balans!”

Rimlig balans? När McDonalds finns i snart varje gatuhörn, när 150-grams lördagsgodispåsar har exploderat i omfång till två- eller trekiloskartonger, när barnfetman ökar samtidigt som barnhälsan minskar (Det betyder att dom blir sjuka alltså, barnen.), när julfrosseriet skördar fler hjärtinfarkter än någon annan tid på året, då är det magstarkt att prata om rimlig balans. Det haltar liksom lite. Eller mycket. Jättejättejättemycket.

Det handlar om att välja själv. Ock det är inte så att vi själva valt lördagsgodis, fredagsmys, kanelbullens dag, julhysteri, popcorn-traditionen på bio eller corn flakes-frukost. Ingen av oss har kommit på det. Vi hänger bara på. Följer strömmen. Fastnar i dåliga vanor. Gör som alla andra. För att det hör till. Då applåderar jag alla dem som väljer själva ock försöker förändra. 

 

Här hittar du originalet.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply